Stilul de viata sanatos

23 nov. 2015 Articole

Dr. Adam Silvia

Medic Primar Medicina de Familie, Competenta Homeopatie

 

Despre stilul de viata sanatos exista numeroase discutii. Personal, consider ca principiile  esentiale ale acestui stil de viata sunt:

 • Gestionarea corecta a stresului sub toate formele sale;
 • Alimentatie echilibrata;
 • Odihna suficienta;
 • Miscare de cel putin 3 ori pe saptamana;
 • Evitarea factorilor nocivi sanatatii: fumat, alcool , excese alimentare;
 • Dezvoltarea spirituala permanenta;
 • Alternarea perioadelor de munca excesiva cu perioade de relaxare;
 • Mostenire genetica favorabila si puternica;
 1. Gestionarea corecta a stresului

Consta in abordarea cumpatata a reactiilor organismului la stressuri  variate : consum nervos, furie, anxietate,panica, tristete. Intrajutorarea organismului cu ceaiuri sau comprimate din substante naturale cum ar fi : florile de salcam-favorabile starilor de astenie si depresie, sau persoanelor cu » nervii la pamant « , levantica, ceaiul de tei seara la culcare,  sau chiar banalul Extraveral, preparat din plante, atat de benefic in starile de suprasolicitare nervoasa.

 1. Alimentatia echilibrata

Se refera la evitarea exceselor alimentare de orice fel, deoarece orice fel de  exces poate determina o boala.

 • Sarea in  exces favorizeaza Hipertensiunea arteriala ;
 • Zaharul in exces si dulciurile provoaca Diabet zaharat ;
 • Alcoolul poate duce la Steatoze hepatica sau chiar Ciroze ;
 • Carnea in exces provoaca Guta ;
 • Grasimile in exces duc la boli cardiace,Ateroscleroza sau Steatoza hepatica ;
 • Cafeaua in exces favorizeaza Hipertensiunea arteriala ;

Recomand o alimentatie bazata pe fructe si legume, cat mai multe branzeturi, lactate cu continut redus de grasimi ( cca 1.5%); peste sau preparate din peste si carne alba in cantitati reduse de preferinta curcan sau pui.

 1. Odihna suficienta

Este imperios necesara deoarece organismul, pentru  a face fata provocarilor de peste zi, are nevoie de o perioada de refacere, adica cea din timpul noptii. Somnul odihnitor ne fereste de o serie de stari sau chiar boli psihice. El poate fi favorizat cu o serie de medicamente usoare din plante sau suplimente alimentare : Melatonina, Passiflora,  Valeriana.

 1. Miscarea

Miscarea trebuie sa faca parte din programul nostru zilnic, asa cum mancam sau  bem apa.  De ce ?. Pentru ca activeaza metabolismul, intensificand arderile, toate organele fiind oxigenate mai intens. In plus dupa jumatate de ora de mers pe jos alert, sau la sala, secretam hormonii » bunei dispozitii », si deci consumam stressul, ne limpezim mintea, ne punem ordine in ganduri, iar organele noastre toate functioneaza la parametrii optimi, ceea ce ne creaza o forma fizica excelenta si un tonus de invidiat.

 1. Evitarea factorilor nocivi sanatatii

 

Fumatul , alcolul in exces, sau diverse alimente, trebuie luate in calcul, pentru ca pot  distruge lent, dar sigur, sanatatea cu care suntem dotati. Fumatul afecteaza toate organele inclusiv pielea, poate cauza oboseala, ameteala cefalee sau alte boli grave. Alcolul distruge ficatul si altereaza starea generala a organismului, memoria.  Alimentele in exces pot crea Obezitate, cu toate efectele secundare asupra organismului si relatiilor sociale : complexe de inferioritate, tristete disconfort, etc.

 1. Dezvoltarea spirituala permanenta

Ea trebuie privita pe mai multe directii. In primul rand, ne formeaza pe noi ca si  Creatie sa fim in legatura permanenta cu fortele divine care ne coordoneaza viata si implicit sanatatea, prin credinta si rugaciune Invatam sa fim mai  buni sa ajutam aproapele, sa ne detoxifiem organismul prin posturile de peste an, si in felul  acesta sa  devenim   placuti lui Dumnezeu, care este ajutorul nostru suprem. Prin ajutorul Lui, nu mai avem frici, spaime, panici, sentimente negative de ura, gelozie , invidie , manie si astfel privim viata si abordam toate problemele cu optimism.

O alta directie de dezvoltare  spirituala  consta  in   educarea si exersarea mintii permanent, la orice varsta,  prin invatarea de limbi straine, memorarea de texte literare , poezii, frecventarea salilor de teatru, opera, film, etc.

 1. Alternarea perioadelor de munca excesiva cu perioade de relaxare

 

Organismul uman nu este creat ca un robot, pentru a lucra  14 ore pe  zi din24 permanent. Este nevoie sa ne organizam programul zilnic, in asa fel incat dupa o perioada de max. 8 ore de lucru sa alternam cu perioade de relaxare mergand la fitness, facand plimbari in aer liber, mergand la teatru, la opera, etc, iar la sfirsit de saptamana, de cate ori este posibil sunt binevenite drumetiile  la munte sau la mare prin asa numita « schimbare de  mediu »

 1. Mostenire genetica favorabila si puternica

Aceasta este un dar pe care il primim la nastere.  De ea trebuie sa avem grija sa o pastram   pe cat posibil intacta prin toate aspectele prezentate si as mai recomanda in afara de aceste lucruri, terapia homeopata, singura care poate modifica in bine predispozitiile .

        

In concluzie, stilul de viata sanatos se realizeaza prin ECHILIBRU in toate aspectele organismului : psihologice si fizice, alimentare, spirituale, de odihna si relaxare, somn si evitarea factorilor nocivi. As putea spune ca «  asa cum ne asternem, asa dormim ». Deci, in orice facem, gandim, sau interpretam, trebuie sa existe  cumpatare .

 

Clinica Medicală Memento Med
Str. Brăilița nr. 1, Sector 3, București
Telefon/ Fax: +4021 326 0081
programari@mementomed.ro
www.mementomed.ro

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

+