Cefaleea

13 dec. 2015 Articole

Dr. Botezatu Liviu
Medic Primar Neurologie
Competențe de Echo-Doppler Vascular, Electroencefalografie

Cefaleea se situeaza la nivel global intre primele trei cauze de dizabilitate – cea mai mare parte dintre indivizi prezinta ocazional cefalee (pe care o considera ca fiind ceva normal) dar aceasta devine la un moment dat in viata o problema importanta de sanatate la aproximativ 40% din populatia Europei.

Cefaleea poate fi primara (fara asocierea aparenta a unei alte conditii medicale) sau secundara.
Aceasta din urma apare in cadrul altor boli sistemice sau neurologice  si include: cefaleea din rinosinuzite, cefaleea din cadrul hipertensiunii arteriale, a bolilor insotite de febra sau anemie, cefaleea din afectiuni ale coloanei cervicale, cefaleea secundara administrarii unor medicamente, abuzului de alcool, cefaleea post-traumatism cranian, cea asociata cresterii presiunii intracraniene  sau cea asociata cu accidente vasculare cerebrale, tumori intracraniene sau anevrisme cerebrale, etc.

Dintre cefaleele primare, cefaleea de tip tensional este prima ca frecventa, este asociata de pacient cu stresul psiho-emotional crescut, surmenajul intelectual, oboseala extrema, orarul neregulat al somnului sau meselor,etc.Este de intensitate usoara sau moderata, fiind descrisa tipic ca senzatie de presiune sau constrictie (“menghina”) la nivelul extremitatii cefalice (unilateral sau generalizat) si uneori la nivel cervical.
Poate fi episodica in atacuri cu durata de ore pana la cateva zile sau cronica, in acest ultim caz survenind lunar intr-un numar mai mare de zile decat numarul zilelor fara cefalee.De obicei nu este insotita de alte simptome dar in forma cronica se poate asocia cu greata usoara. Denumirea acestui tip de cefalee deriva de la faptul ca in timpul atacului musculatura cervicala si cea a scalpului este “tensionata” prezentand contractura usoara sau moderata.

Pe locul doi se situeaza migrena care nu are o cauza cunoscuta dar are foarte probabil un determinism genetic (rudele de gradul intai ale pacientului sunt frecvent afectate si ele) si o baza hormonala – predomina la femeile tinere si prezinta agravare in timpul ciclului menstrual sau dupa administrarea de contraceptive hormonale pe baza de estrogen. Durerea poate fi moderata sau severa, este descrisa frecvent cu un caracter pulsatil si cu localizare la nivelul jumatatii drepte sau stangi a capului (hemicranie).
Survine in atacuri cu durata de la cateva ore la trei zile a caror frecventa lunara este variabila: in mod obisnuit intre unul si patru atacuri pe luna, rareori atacurile au durata mai lunga si frecventa mai mare ca in cazul migrenei “cronice”.Un fenomen interesant este aura migrenoasa constand in simptome neurologice ce pot precede sau insoti durerea: tulburari vizuale (vedere incetosata, zig-zaguri, pete luminoase care oscileaza in campul visual al pacientului), parestezii ale membrelor sau fetei (“furnicaturi”),etc.

Printre factorii agravanti ai migrenelor, enumeram: efortul fizic, consumul de alcool, oboseala si stresul, orarul de somn neregulat, schimbarile atmosferice, administrarea de preparate estrogenice, factori nutritionali: alimente ce contin sulfiti, glutamat, nitriti, tiramina in exces.

La nivel mondial constatam ca 4% din populatie sufera de cefalee cronica iar din acest procent o proportie mare este ocupata de cefaleea cronica zilnica indusa medicamentos, mai exact secundara administrarii indelungate (si frecvent fara prescriptie medicala!) de medicamente din grupa antiinflamatoare si antialgice in scopul tratarii cefaleei preexistente din alta categorie (de ex. cefaleea tensionala sau migrena).

Printre simptomele care impun evaluare neurologica de urgenta completata de obicei cu imagistica cerebrala (CT/RMN cerebral) a unui episod de cefalee se numara durerea acuta, severa, brusc instalata, cefaleea asociata cu semne neurologice cum ar fi pareza, ametelile si tulburarile de echilibru, tulburari de vorbire, confuzie, inegalitate pupilara, cefaleea care trezeste pacientul din somn, cefaleea insotita de febra, cea insotita de ceafa rigida, eruptie cutanata, asociata cu greata si varsaturi repetate, durerea aparuta imediat sau tardiv post-traumatism cerebral, cefaleea insotita de pierderea starii de constienta, cea agravata de tuse, stranut sau pozitia culcat, migrena cu aura cu durata neobisnuit de prelungita, cefaleea agravata progresiv si non-responsiva la doze uzuale de antialgice, cefaleea nou-aparuta dupa varsta de 50 de ani.

 

Clinica Medicală Memento Med
Str. Brăilița nr. 1, Sector 3, București
Telefon/ Fax: +4021 326 0081
programari@mementomed.ro
www.mementomed.ro

Search

+