Sindromul premenstrual si tratamentul homeopat

1 aug. 2019 Articole

Mirela GORONGIA, Medic Specialist Neuropsihiatrie Infantila, Competente in Homeopatie, Acupunctura si Consiliere Psihologica

 

Desi medicul homeopat poate trata anumite afectiuni ginecologice, cel mai important sector de diagnostic ii revine specialistulul. Daca homeopatul nu este medic ginecolog este bine sa conlucreze cu un confrate in domeniul ginecologiei pentru a depista o disfunctie folosindu-se de examene de laborator, radiologice, ecografice si instrumente clasice, pentru a veni in ajutorul pacientului.

Depistarea unei leziuni organice sau a unei disfunctii sunt foarte importante. In functie de natura acestora se poate lua decizia unei interventii chirurgicale sau si a unui tratament alternativ. Este evident faptul ca homeopatia prin ea insasi nu poate vindeca anumite tipuri de patologie, mai ales daca este vorba de forme supraacute sau cu un prognostic grav. Din acest motiv articolul de fata este numai o pledoarie utila medicilor generalisti  si a pacientilor cititori. Pledoaria se refera la accentul pe aportul important al terapeuticii homeopatice in unele disfunctii neuroendocrine, care apar de la pubertate pana la menopauza.

Intr-o carte de ginecologie destinata medicilor generalisti ar fi logic sa se arate implicarea si a homeopatiei in specializarea obstetrica-ginecologie.

Pacientii, in cea mai mare parte, nu  cunosc beneficiile tratamentului homeopat, iar de multe ori nici medicii de diverse spacialitati nu au cunostinte in acest domeniu. In alte tari europene, medicii, instruiti la cursuri de homeopatie din cadrul Universitatilor de medicina sau absolventi ai facultatilor de medicina recunosc meritul, locul si limitele homeopatiei in terapeutica moderna.

Nicaieri in lume aceasta specilaitate nu s-a luptat pentru vre-o suprematie. Ea este o ramura a medicinei, ca oricare alta, dar in Romania, mai mult ca oriunde in lume, se loveste de ignorare sau trecere sub tacere a posibilelor ei beneficii. Nici pacientii nici specialistii nu primesc informatii despre natura si eficacitatea tratamentului homeopat, ceea ce nu este firesc.

In orice domeniu de activitate, dar mai ales in cea medicala, informatia este esentiala, deoarece contribuie la cunoastere, la rezolvarea problemelor, la supravietuire.

Revenind la problematica ginecologica, aflarea semnelor homeopatice caracteristice permite orientarea investigatiilor de ordin endocrinologic si precizarea necesitatii unei hormonoterapii clasice sau in dilutii infinitezimale. Acest adevar se suprapune peste multe afectiuni ginecologice printre care  si sindromul premenstrual (SPN) care afecteaza circa 40% din femei.

Intre 5 si 15% dintre SPM sunt considerate severe. Din cauza acestei mari proportii in populatia feminina, incepand din anul 1984 in Franta si in tarile anglo-saxone s-au deschis cabinete si centre specializate pentru SPM in cadrul spitalelor de obstetrica-ginecologie. Si alti factori au contribuit la sensibilizarea lumii medicale asupra acestei probleme astfel incat s-a cristalizat ideea de a face ceva in plus, obiectiv pentru sanatatea femeilor.

Acesti factori sunt: incidenta socio-economica mare datorita costului tratamentului si absenteismului de la  locul de munca. De asemenea, SPM reprezinta un handicap fizic, profesional si sportiv. Prevalenta afectiunii creste odata cu varsta: este rara la pubertae si la tinere; dismenoreea (ciclul dureros) se reduce odata cu varsta.

De obicei SPM apare mai frecvent la populatia urbana cu nivel socio-economic crescut, la persoane cu stres repetat si care au instabilitate psihica. Se pot clasifica trei grupe de sindroame:

Sindromul congestiv (caracteristici)
Tensiune mamara, adesea foarte dureroasa. Congestie abdomino-pelvina, umflare a abdomenului, leucoree abundenta. Congestie venoasa; hemoroizi, edeme ale membrelor inferioare. Retentie hidrosodata, crestere in greutate de la 0.5 la 3 kg cu umflarea fetei si a extremitatilor.

Sindromul psihic
Datorita frecventei acestor simptome, unii autori au vorbit chiar despre ,,alienarea” femeii in timpul perioadei premenstruale. In Marea Britanie, SPM este o circumstanta atenuanta in fata tribunalului, astfel 85% din crimele comise de femei au fost realizate in perioada premenstruala, de asemenea tentativele de suicid sunt sensibil mai frecvente.

Simptomele specifice: -tensiune nervoasa (tremuraturi, insomnie): iritabilitate, agresiviate, agitatie, manie, insomnie, gelozie sau oboseala, eficacicate redusa, stare depresiva, stangacie, coordonare deficitara, lipsa de concentrare, deficiente de memorie, modificari ale comportamentului alimentar, modificari ale libidoului (dorintei sexuale).

Sindromul general
Cefalee, migrene, dureri dorsale si lombare, simptome digestive/senzatie de greata, voma constipatie si/sau diaree; simptome cutanate (acnee, herpes, seboree, unghii casante), simptome ORL  si respiratorii, crize convulsive, alergii, tulburari cardio-vasculare, echimoze, palpitatii agravari ale varicelor, hemoroizi.

Tratamentul in functie de optiuni este diferit si personalizat, in functie de fiecare pacient, confratii alopati prescriu medicamentatie hormonala. Medicii homeopati fac o remarca: s-a constatat adesea o agravare importanta a anumitor elemente ale sindromului premenstrual datorita progestativelor de sinteza: crestere in greuatte, mastodimie, dureri la nivelul gambelor.

Datorita acestor agravari, multe femei prefera tratamentul homeopat mai bland si fara efecte secundare.

Dar oricum nu trebuie uitate sfaturile igieno-dietetice: limitarea stresului, eliberarea tensiunilor nervoase, alimentatie echibibrata de calitate.

 

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Search

+