Alergiile tratate homeopatic (II)
Mirela GORONGIA, Medic Specialist Neuropsihiatrie Infantila, Competente in Homeopatie, Acupunctura si Consiliere Psihologica
Iata in partea a doua a materialului legat de alergii le vom trata pe acestea sub aspectul lor etiologic.
Astfel astmul extrinsec sau alergic apare prin sensibilizarea mucoasei respiratorii la diversi alergeni; astmul intrinsec sau infectios apare in contextul episoadelor infectioase respiratorii si nu se poate evidentia o componenta alergica. In astmul mixt sunt implicati atat factori alergici cat si infectiosi.
Tratamentul homeopat comporta mai multe tipuri de medicamente:
- medicamente simptomatice ale crizei de astm. Ele trebuie sa rezolve triada caracteristica: bronhospam, edem al mucoasei si hipersecretie;
- medicamente specifice simptomului predominante bronhospasmului. Aici diferentierea este din ce in ce mai fina si uneori mai anevoioasa: actiune antispasmodica pe musculatura neteda si striata a bronhiilor, tuse uscata prin chinte prelungite, cianoza fetei, tuse dupa expunere la vant rece, sec, ameliorare band sau mancand alimente calde. In functie de aceste simptome si modalitati de agravare sau ameliorare se aleg medicamente specifice. Este de inteles ca si pacientul trebuie sa aiba un anumit grad de instructie pentru a da corect aceste detalii revelatoare.
Edemul mucoasei: aici sunt cel putin doua medicamente specifice: apis mellifica si bryonia alba.
Hipersecretia mucoasei si bronsiolita acuta. Medicamentele simptomatice sunt aceleasi de mai sus. Trebuie remarcat ca bronsiolitele acute sunt un factor predictiv de alergie. Poate fi prima manifestare intr-o maladie astmatica.
Trebuie sa avem onestitatea sa recunoastem ca nu intodeauna este posibila ameliorarea rapida a unei crize de astm doar prin tratamentul homeopat. In cazurile severe putem recurge la terapii clasice (bronhodilatatoare, B2-stimulante, teofilina, corticoizi etc.) .
Dar tratamentul homeopat poate, in mod sigur, sa evite cronicizarea si complicatiile: infectii respiratorii, status de rau astmatic (mai frecvent la adulti), condensari pulmonare, tulburari ventilatorii.
Astmul de efort- mecanismul de declansare consta in inhalarea pe gura a aerului rece. Nu apare nici o componenta alergica, este indus de efort fizic. Medicamentele homeopate capabile sa amelioreze acest tip de astm trebuie sa tina cont de simptome ca:
- aparitie subita in timpul efortului pe timp rece;
- agravare la vreme rece si umeda;
- dispnee agravata la cel mai mic efort;
- ameliorare in pozitie sezand, cu coatele pe genunchi si capul in maini;
- senzatie de constrictie in piept.
Astmul psihogen-acest diagnostic poate fi pus cand nu se retine nici o etiologie alergica, infectioasa sau de alt tip si cand exista un context psihoafectiv dificil. Remediile homeopate se aleg in functie de simptome specifice, cum ar fi:
- astm aparut ca urmare a necazurilor, contrarietatilor;
- astm declansat de contrarietati, manie, abuzuri alimentare;
- astm declansat de manie continua, emotie ascunsa, indignare refulata la un subiect introvertit.
In consecinta, strategia aleasa intr-un tratament adecvat este extrem de maleabila, de la un pacient la altul. Ea tine cont de tipul de astm, de simptomele existente, de aflarea sau nu intr-o perioada de alergie, de vechimea tulburarilor, de intensitatea lor, de tratamentul alopat efectuat.
Deci individualizare maxima si, imi permit sa spun, in functie de experienta medicului, apar si rezultate maxime. Si cel mai bun mijloc de a verifica aceasta afirmatie este apelarea cu incredere la homeopatie.