Provocările parentalității

13 iun. 2023 Articole 1

Când ai un copil este o provocare. Privită prin prisma unui părinte cu anumite probleme în etapele copilăriei sale nerezolvate, provocarea este și mai mare. Acest lucru poate genera în adultul devenit părinte o inadecvare a preluării rolului parental raportat la nevoile copilului. Dacă un părinte are o problemă nerezolvată într-una din etapele vârstei, fie ea timpurie sau adolescență, va avea probleme cu copilul, fix în aceea etapă.

De exemplu, există părinți, în special intelectuali care nu sunt responsivi la nevoile bebelușului, sau care comportamentele specifice vârstei unui preșcolar, li se par infantile, care nu știu să se joace și au așteptări nerealiste de la fiul sau fiica lor, precum există și părinți care atunci, când adolescentul lor se îndepărtează, găsind mai multe satisfacții în grupurile de egali, se simt trădați.

De asemenea, temperamentul copilului, care este înnăscut, unii având un tempo și un timp de reacție mai crescut, alții mai scăzut, îi va face pe părinți să se raporteze diferit la acesta.

Dacă un părinte are o trăsătură de personalitate pe care nu o acceptă atunci va întâmpina greutăți în a-și tolera copilul exact cu aceeași trăsătură de personalitate.

Uneori frații născuți și crescuți de aceeași părinți sunt extrem de diferiți, deoarece fiecare copil vine în anumite momente ale vieții părinților lor. Calmul, echilibrul sau dimpotrivă lipsa lor, își pun amprenta încă din perioada prenatală.

Deseori copiii diagnosticați cu ADHD, vin în perioade mai puțin propice ale vieții părinților ( uneori pot exista probleme de cuplu sau perioade tensionate ale părinților). Însăși Gabor Mate, un celebru doctor și psihoterapeut, declară că problema sa de ADHD este în parte și din cauza vieții agitate a părinților.

Locul în fratie își pune amprenta asupra personalității copilului, deseori un frate mai mare poate fi suprafuncțional, încercând să rezolve problemele tuturor, iar mezinul, subfuncțional, plasând responsabilitatea sa altora.

Certurile dintre frați sunt inevitabile, uneori trebuie să iei atitudine, să nu ții partea nimănui și să aibă parte ambii de aceleași consecințe ( deseori pot apărea lupte de putere între frați, vizibile sau mai puțin vizibile ). În majoritatea cazurilor fratele sau sora mai mare este certat mai des deoarece părinții au așteptări mai mari de la acesta, însă de cele mai multe ori nici cel mic nu este cu totul nevinovat.Dar să echilibrăm balanța și fratele mai mare poate profita de avansul său intelectual, jignindu-l sau chiar umilindu-l pe cel mic.

Alteori, părinții ar trebui să-i lase pe copii să-și rezolve singuri divergențele ( atunci când siguranța lor fizică sau psihică nu este pusă în pericol ).

Nu am întâlnit părinte perfect sau om perfect, educația este ca un dans pe sârmă, trebuie să fii și autoritar, dar uneori și permisiv. E nevoie să fii flexibil, adaptat la nevoile copilului ținând cont de vârsta sa.  În situații excepționale putem încălca o regulă ( de exemplu dacă copilul este bolnav îl putem lăsa mai mult la televizor ), iar în perioada adolescenței unele reguli pot fi negociate, pentru căpătarea unui sentiment de control din partea copilului.

Credeam că a fi părinte este ca și cum ai avea un cărbune pe care îl șlefuiești până devine diamant, anii de practică, m-au învățat că a fi părinte seamănă mai mult cu a fi un grădinar, plantezi semințele, le îngrijești, dar există și alți factori care fac ca planta să se dezvolte armonios ( un părinte nu este un tâmplar care sculptează o bucată de lemn ).

 

Psihoterapeut sistemic de familie și cuplu
Ana Maria Boerescu

 

Bibliografie:

  1. Dansul relațiilor, Harriet Lerner, Editura Herald, 2019
  2. Familia conștientă, Shefali Tsabary, EdituraHerald, 2018
  3. Incredibilul creier al adolescentului, Bettina Hohnen, Jane Gilmour, Tara Murphy, Editura Niculescu, 2021
  4. Introducere în psihologia copilului, H. Rudolph Schaffer, Editura ASCR, 2007
  5. Minți împrăștiate, Gabor Mate, Editura Herald, 2020

1 Comentariu

  1. IMI PLACE ARTICOLUL SI REFLECTA REALITATEA. MESERIA DE PARINTE SE INVATA ALATURI DE COPIII TAI. FAMILIA DEVINE O ECUATIE CU TERMENI NECUNOSCUTI. IMPREUNA DESCOPERIM NECUNOSCUTELE SI REZOLVAM CONFLICTELE SI SITUATIILE NEPLACUTE CU O METODA EFICACE -IUBIREA.

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Search

+